PD PFBiH: Zaustaviti aktivnosti RS na formiranju rezervnog sastava policije

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, prije svega Ureda viskog predstavnika koji ima izvršni mandat definisan Dejtonskim sporazumom, da zbog narušavanja bezbjednosti i uznemirenosti građana BiH, odmah i neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

Od nadežnih državnih institucija traži procjenu bezbjedonosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona.

Poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi sveukupnog sigurnosnog ambijenta na području FBiH, da popune aktivni policijski sastav u sladu s pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje.

Ako aktivnosti na donošenju zakona u RS-u ne budu obustavljene, Federacija će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti bezbjednosti svih građana.

To su zaključci današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je bila posvećena sigurnosnoj situaciji nakon najava iz Republike Srpske o formiranju rezervnog policijskog sastava.

Nakon višesatne rasprave, zaključke je sublimirao i ponudio na glasanje Kolegij Doma.

Poslanici Kluba HDZ-HNS nisu prisustvovali glasanju, a tokom rasprave je predsjedavajući Mladen Bošković izjavio da taj klub ne bi podržao donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH.

Sjednica je završena, a njeno održavanje inicirao je poslaničkiklub DF-GS.

(Fena)