Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni oblačno vrijeme sa kišom, a u Hercegovini pretežno sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -4 stepena, Ivan Sedlo 3, Jajce, Sokolac 4, Bugojno, Drvar 5, Bihać, Gradačac, Livno, Sanski Most, Sarajevo 6, Banja Luka, Prijedor, Srebrenica, Tuzla 7, Bijeljina, Brčko, Zvornik 8, Grude, Trebinje 12, Mostar 14, Neum, Stolac 15 stepeni.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Banja Luka 62 mm, Mrkonjić Grad 58, Bihać 53, Ivan Sedlo 50, Jajce 49, Sanski Most 39, Bugojno, Han Pijesak 36, Bjelašnica 34, Gradačac, Neum, Sokolac 27, Višegrad, Zenica 26, Sarajevo-Bjelave, Srebrenica 24, Bijeljina 23, Bosanski Novi 21, Mostar, Nevesinje, Zvornik 20, Tuzla 18, Bosanska Gradiška, Rudo 16, Čemerno 14, Foča, Gacko, Prijedor 12, Livno 10, Bileća 9, Trebinje 8 mm.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa kišom. Poslije podne ili u večernjim satima padavina slaba i uglavnom prestaju. U Hercegovini poslije podne sa lokalnim pljuskovima. Na planinama sa slabim snijegom. Očekivane padavina u toku 24 h: u većem dijelu Bosne između 10 i 25, lokalno do 30, a u ostatku zemlje od 2 do 10 l/m2.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevne temperatura vazduha od 5 do 11, a na jugu od 16 do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nepovoljne biometeorološke prilike uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata, stoga je preporučljivo reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Osjećaj hladnoće će se pojačati usljed većeg sadržaja vlage u zraku i nižih temperatura, o čemu bi trebali povesti računa, prije svih astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima.

Na jugu će opšta slika biti ljepša, uz malo stabilnije i toplije vrijeme.

—–

BIHAMK

Oprezna vožnja zbog vode na kolovozu

Zbog odrona i aktiviranih klizišta, obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima M-4 Banja Luka –Prijedor u mjestu Ramići, M-4 Teslić-Kotor Varoš preko prevoja Borja i M-4 Banja Luka-Čelinac u mjestu Marjanovac, kao i na regionalnom putu R-473 Teslić-Tedin Han u mjestu Kamenica.

Zbog veće količine vode na kolovozu obustavljen je saobraćaj na regionalnim putevima: Banovići-Zavidovići (u mjestu Breštica), Cazin-Gata (u mjestu Tržačka Raštela), i Cazin-Stijena-Ljusina.

Zbog vode na kolovozu otežano je saobraćanje na magistralnim putevima: M-16.1 Banja Luka-Prnjavor na ulazu u Prnjavor, M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Čarakovo i M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.

Obilne kišne padavine usporavaju i otežavaju saobraćanje i na ostalim dionicama u BiH.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)