EUFOR: Imamo vojni kapacitet da garantujemo provođenje Dejtonskog sporazuma

EUFOR ima kapacitete da garantuje provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja ako za tim bude potrebe, kazali su za Klix.ba u EUFOR-u.

Iz EUFOR-a navode kako oni imaju snažan izvršni mandat u skladu sa člankom VII Povelje UN-a, kao i sposobnost garanovanja provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“To proizlazi iz rezervnih snaga i rezervi u saradnji s državama članicama EU i NATO-a, prema sporazumu Berlin Plus. Te se rezerve mogu aktivirati u slučaju pogoršanja sigurnog i stabilnog okruženja, a EUFOR vježba brze reakcije, primanja i raspoređivanja tih rezervi na godišnjoj osnovi, tokom vježbi Brzi odgovor”, naveli su iz EUFOR-a.

Posebno ističu da EUFOR “pažljivo prati situaciju i spreman je podržati čuvanje ili uspostavljanje sigurnog okruženja, ako je to potrebno”.

“Svakodnevno EUFOR ima ulogu nadzora i mentorstva u aktivnostima deminiranja i zbrinjavanja viška oružja i municije, koji su važni dijelovi sigurnog okruženja”, zaključuju iz EUFOR-a.

(Fena)