SIPA uhapsila dva državljana Turske zbog krijumčarenja migranata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Gradiške lišili slobode dvije osobe, državljana Republike Turske, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 189. istog zakona krijumčarenje ljudi, saopšteno je danas iz SIPA-e.

Osumnjičeni su u vozilima iznajmljenim od rent-a-car agencija prevozili 11 krijumčarenih osoba, od kojih je jedno dijete, za koje je utvrđeno da su državljani Iraka.

Prilikom realizacije akcije “Tulip”, policijski službenici SIPA-e pretresli su osumnjičene osobe, stambene objekte i vozila koja su koristili, te tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli mobilne telefone, SIM kartice i određenu dokumentaciju, koja može poslužiti kao dokaz u daljem krivičnim postupku. Takođe, prilikom pretresa u jednom od vozila otkriven je gumeni čamac sa veslima, kojim su osumnjičeni namjeravali prebaciti krijumčarene osobe preko rijeke Save u Republiku Hrvatsku.

Osumnjičene osobe su privedene u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)