„Učimo o zdravoj ishrani, rastemo uz zdrave navike”

Centar za turizam, sport i mlade Blagaj, u saradnji sa Osnovnom školom “Bijelo Polje” Potoci iz Mostara, realizuje projekat pod nazivom “Učimo o zdravoj ishrani, rastemo uz zdrave navike”. Projekat obuhvata niz radionica za nastavnike i učenike 3. 4. 5. i 6. razreda.

“Savremeni način i tempo života svakodnevno je izložio djecu i tinejdžere različitim porocima i nezdravim stilovima života. Uloga škola i nastavnika kao uzora i odgajatelja je da nude konstantne edukacije i promovišu alternative takvim lošim izborima. Promocija zdrave ishrane i sporta, praktično učenje o zdravoj ishrani i omogućavavanje i podsticanje na dugoročno bavljenje sportskim aktivnostima u fokusu je projektnih aktivnosti”, kaže Jasmin Pandur iz Centra za turizam, sport i mlade Blagaj

.Pod supervizijom nastavnika, učenici na radionicama imaju priliku sami izraditi školske užine na jednom od četiri štanda. Užine koje prave su: voćni jogurti i sokovi, mesne i povrtne salate, energetske kuglice od sušenog voća i orašastih plodova i zdrave verzije školskih sendviča.

Projekat se realizuje u okviru programa Federalnog ministarstva zdravstva na smanjenju faktora rizika za odabrane masovne nezarazne hronične bolesti, a finasiran je od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju i Svjetske banke putem Trust fonda.

(NovaSloboda.ba)