Identifikovan i lišen slobode Ranko Petrović za upućivanje prijetnji Larsu Wigemarku i glavnoj tužiteljici Gordani Tadić

Tužilaštvo BiH je, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, provelo aktivnosti na lociranju, identifikovanju i lišenju slobode osobe osumnjičene za ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom i napad na službenu osobu u vršenju poslova bezbjednosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnog djela.

Nakon provedenih istražnih radnji, po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, u ssradnji sa policijskim pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, na području Lipnice kod Tuzle, lociran je i lišen slobode osumnjičeni Ranko Petrović, rođen 1990. godine u Tuzli.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je upućivao ozbiljne prijetnje Specijalnom predstavniku EU u BiH Lars Gunar Wigemarku i glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH, Gordani Tadić, putem javnih komentara na vijesti objavljene na internet portalu www.klix.ba.

Osumnjičeni je ostavljao poruke i komentare, vidljive svim čitaocima i korisnicima, u kojima je iznosio ozbiljne prijetnje i pozivao na napad na navedene osobe.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz člana 192. KZ BiH i napad na službenu osobu u vršenju poslova bezbjednosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnog djela iz člana 241b. KZ BiH.

Nakon što ispita osumnjičenog, postupajući tužioc donijeće odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora i daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)