Na samom vrhu

Ponekad sitnice otkrivaju mnogo. Kod Naomi Osake je to nenamješteni, prirodni osmijeh. Za svaku loptu, koju joj je na završenom turniru, u Porshe Areni u Stuttgartu, dobacio dječak iza linije, ona mu je uzvratila osmjehom. Čarobni, skoro ljubazni sjaj i toplina, to je nešto što je za hladnu tenisku scenu prilično netipično.

A šta je to već tipično za Naomi Osaku (21). Ona je tenisko iznenađenje ove godine, i ne samo prva Japanka koja je izbila na čelo svjetske rang liste, nego jedno novo, neuobraženo lice u konkurenciji bezimenih. Gledaoci već odavno nemaju volje da gledaju beskrajnu kolonu umornih teniserki iz istočne Evrope, koje se međusobno samo mijenjaju među prvih deset svjetske liste.

A ako je već prva Japanka na prvom mjestu, sada to želi potvrditi osvajanjem French Opena i Wimbledona. U septembru prošle godine, nakon pobjede nad Serenom Williams na US Open, iznenada se našla na vrhu liste. To joj je bila prvi Grand Slam titula.

Sa razbarušenim uvojcima kose, pozirala je na rubu teniskog terena u Boca Ratonu na Floridi.

Do sada je od nagrada na turnirima inkasirala oko 11 miliona dolara, a za približno istu sumu, sada je od Adidasa prešla u Nike.

Ako ništa drugo, barem ćemo se radovati njenim nastupima na narednim velikim turnirima

(focus)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)