Pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša pada ponegdje u istočnim područjima Bosne.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan Sedlo 4, Sokolac 5, Bugojno, Sarajevo 6, Bihać, Drvar, Jajce, Livno 7, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Tuzla, Zvornik 8, Banja Luka, Doboj 9, Brčko, Stolac 10, Trebinje 11, Grude 12, Mostar, Neum 13 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovi u većini područja. U Hercegovini je moguća i grmljavina.

Vjetar u Bosni slab sjeveroistočni, a u Hercegovini, veći dio dana, slab do umjeren jugozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 10 do 16, na jugu od 16 do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Postepeni prolazak pogoršanja ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Oblačno vrijeme uzrokovaće manje poteškoće, pretežno u vidu glavobolje, dekoncentracije, nervoze.

Nakon prohladnog jutra, tokom dana će otopliti, pri tome temperature neće oscilirati u velikom rasponu.

Opšta slika biće nešto ljepša na jugu, uz povremene sunčane intervale.

—–

BIHAMK

Kolovoz mjestimično mokra, opasnost od odrona

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima M-14 Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica na izlazu iz Bosanske Kostajnice i u mjestu Špilja i M-4 Prijedor–Bosanski Novi u mjestu Dragotinja Donja.

Usporeno se saobraća na magistralnim putevima M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero i M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Žeger.

Kolovoz je na ostalim putevima u BiH mjestimično mokar ili vlažan, a upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama.Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Jednom trakom naizmjenično saobraća se u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se izvode sanacioni radovi. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se saobraća također naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)