Crna Gora: Odbijen prijedlog za utvrđivanje posljedica od NATO bombardovanja

Prijedlog posebnog kluba poslanika o obrazovanju odbora za ispitivanje posljedica NATO bombardivanja 1999. godine na zdravlje građana Crne Gore nije uvršten u dnevni red državnog parlamenta zahvaljujući glasovima vladajuće većine – DPS, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Liberalne partije, Hrvatske građanske inicijative i Albanci odlučno.

I dvadeset godina nakon NATO vazdušnih napada, postoje dileme o uticaju bombardovanja na zdravlje stanovništva, pišu Novosti.

To su ispitale i neke NATO države, poput Italije koja je formirala parlamentarnu komisiju da bi utvrdila posljedice NATO bombardovanja na vojnike koji su učestvovali u operacijama – podsjetio je predsjednik Posebnog kluba posanika Aleksandar Damjanović.

Nedavno je direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra prof. dr Vladimir Todorović izjavio da u Crnoj Gori trenutno ima više od 3.000 novooboljelih od karcinoma i da ova opaka bolest godišnje odnese oko 1.300 života.

Vlada Crne Gore je 1. aprila 2004. godine saopštila da je radioaktivni otpad s rta Arza (dio obale Crne Gore) propisno odložen i da je prostor u cijelosti saniran od oko trista bombi sa osiromašenim uranijumom koji su tokom NATO agresije pali na ovom terenu, koji se nalazi na samom ulazu u Boku kotorsku.

U to vrijeme, Centar za ekotoksikološka ispitivanja pozvao se na podatke Alijanse da je od 480 bačenih projektila – 300 bilo sa osiromašenim uranijom, a na samoj Arzi bilo je 88 kilograma tog otpada.

(Fena)