Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosova

Na vanrednim izborima za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije do 11 sati najveća izlaznost bila je u Leposaviću 17,96 posto, potvrdio je Srni član Centralne izborne komisije Kosova Stevan Veselinović.

Izlaznost u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice bila je 15,58 posto i glasalo je 3.437 birača, u Zvečanu 16,12 posto ili 1.488 birača, a u Zubinom Potoku 13,76 posto ili 1.174 birača.

Veselinović kaže da izborni dan protiče bez ikakvih incidenata, a izlaznost birača je znatno veća u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2017. godine.

Iz CIK-a očekuju da izlaznost po opštinama u prosjeku bude 60 do 65 posto od broja upisanih birača, ukoliko se zadrži na nivou prijepodnevnog odziva birača.

U ranim jutarnjim satima na birališta su, u pratnji velikog broja birača, izašli kandidati Srpske liste za gradonačelnike Zoran Todić u Leposaviću, Vučina Janković u Zvečanu, Goran Rakić u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i Srđan Vulović u Zubinom Potoku.

Svi oni su pozvali birače da u što većem broju izađu na birališta.

U svakoj od opština postoje po tri kandidata, pošto uz kandidate Srpske liste, svoje kandidate, takođe, imaju i Demokratska partija Kosova Kadri Veseljija i radikalni albanski pokret “Samoopredjeljenje”.

Na osnovu procijenjene izlaznosti, izvjesno je da će u sve četiri opštine kandidati Srpske liste dobiti povjerenje građana, pošto broj Albanaca sa pravom glasa ni u jednoj opštini ne prelazi 10 posto od ukupnog broja upisanih,

(Srna)