Oblačno s kišom

Jutros je na sjeveru i istoku Bosne pretežno sunčano. U ostalim područjima Bosne je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini je jutros pretežno oblačno.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan Sedlo 7, Livno i Sokolac 11, Banja Luka, Bugojno, Drvar, Jajce, Sarajevo i Tuzla 12, Mostar, Prijedor i Sanski Most 13, Grude, Srebrenica, Stolac, Trebinje i Zvornik 14, Gradačac 15, Bihać, Bijeljina i Neum 16, Brčko i Doboj 17 stepeni.

Danas prije podne sunčanije na sjeveru i istoku Bosne, u ostatku zemlje oblačnije. U drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje se očekuje slaba kiša i lokalni pljuskovi.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna.

Nestabilno vrijeme, praćeno povremenim padavinama i južinom, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom.

Negativni uticaj promjene više će doći do izražaja u Hercegovini i na jugozapadu zemlje.

—–

BIHAMK

Pretežno mokar kolovoz, opasnost od odrona

Saobraćaj je zbog odrona obustavljen na magistralnom putu M-4 Svodna-Bosanski Novi i regionalnom putu R-477 Podgradci-Mrakovica.

Na moguće odrone zemlje ili kamenja upozoravamo i na ostalim dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

U južnim krajevima kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima.

Na dionici A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su sanacioni radovi na dionicama M-18 Olovo-Kladanj i M-1.8 Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), pa se na mjestima izvođenja radova saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Semizovac-Vogošća, Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde, kao i radove u Ključu, Jajcu i Tasovčićima (Čapljina).

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)