U operativnoj akciji “Akciza” lišeno slobode devet lica i pronađena veća količina duhana i duhanskih proizvoda

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, danas su, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i podršku Obavještajno sigurnosne agencije BiH,  započeli sa realizacijom operativne akcije „Akciza“ na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, a vezano za krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. KZ BiH, a u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje iz člana 214. i nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz FUP-a.

U sklopu akcije, a postupajući po naredbama Suda Bosne i Hercegovine, vrše se pretresi na 10 lokacija na području Mostara, Gruda i Široko Brijega, te je lišeno slobode devet lica, koja se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, na način da su u periodu od sredine decembra 2018. do maja 2019. godine, organizovano s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi  nezakonito proizvodili, nabavljali i stavljali u promet duhan i duhanske proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama, a kako je to propisano zakonodnavstvom Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa, pronađeno je i oduzeto oko 1 300 kg. duhana, mašine za rezanje i pakovanje duhanskih proizvoda, veća količina cigareta bez akciznih markica, vage za vaganje, telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Foto: FUP