Bošnjaković: Tražićemo izručenje Mamića

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputiće Bosni i Hercegovini molbu za izručenje bivšeg čelnika GNK Dinama Zdravka Mamića nakon što im osječki Županijski sud dostavi potrebnu dokumentaciju, najavio je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika te najavilo traženje Mamićeva izručenja iz BiH.

Upitan kakva je dalja procedura, Bošnjaković je novinarima odgovorio da Ministarstvo pravosuđa prvo mora dobiti zahtjev za izručenje i dokumentaciju od suda u Osijeku, a nakon toga će uputiti molbu BiH za Mamićevo izručenje.

“Nakon toga je stvar na tijelima BiH. Njhov sud odlučuje jesu li ispunjeni formalni uslovi za izručenje”, rekao je Bošnjaković, napomenuvši da o odluci suda zavisi dalja procedura, a konačnu odluku donosi ministar pravde BiH.

Na pitanje postoje li sada uslovi za izručenje u okviru sporazuma koji je Hrvatska potpisala s BiH, Bošnjaković je odgovorio kako će se sve vidjeti kada ministarstvo dobije dokumentaciju i pokrene proceduru, javila je Hina.

(Fena)