Nijemac pješke došao u Mostar, nastavlja put prema Japanu

mde

Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara, primila je danas u Gradskoj vijećnici Christiana Adelera, Nijemca koji od sredine marta pješači s jedne na drugu stranu svijeta, od Njemačke do Japana, u avanturi koju je nazvao “Jedan čovjek – jedan put”, saopšteno je iz Gradske uprave Mostar.

Christian Adeler u Mostar je došao pješke iz svoga rodnoga grada Lauchringena u njemačkoj pokrajini Južni Baden, na granici sa Švicarskom, a na put je krenuo 14. marta 2019. godine, na dan koji je za njega poseban, jer je rođendan Alberta Einsteina.

Glavnu savjetnicu Komadinu upoznao je kako putovanje želi završiti na dan otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju sljedeće godine. Na svome će putu prijeći više od 16 hiljada kilometara kroz 16 zemalja, a put će trajati 16 mjeseci.

Istakao je u razgovoru kako je motiv za put taj što traži radost u samom sebi, a upravo ono što svijetu nedostaje je to – više radosti.  Naglasio je kako želi povezati ljude i različite nacije, te da želi poslati poruku da ne postoje granice i da se moramo prihvatati i uvažavati različitosti. Zato je odlučio posjetit i Mostar, koji ima UNESCO-ov spomenik, a i Mostar je kandidat za Europske prijestonice kulture 2024 godine i slogan „Sve je premostivo“.

Namjerava hodati cijelim putem, a jedino će od Šangaja do Osake, morati brodom. U BiH je došao preko Hrvatske, a zatim ide u Srbiju, Bugarsku i Tursku, gdje završava prvi dio putovanja. Nakon odmora i susreta s prijateljima, kreće u Aziju – najprije u Armeniju i Gruziju, a zatim u Iran, Turkmenistan, Uzbekistan i Kazahstan, i to ću proći do kraja 2019. godine. U novoj godini, trebao bi stići u Kinu i pet i po mjeseci hodaće Kinom.

U maju planira stići u Shanghai i onda brodom ide u Osaku, odnosno Japan. Do otvaranja Olimpijskih igara mora stići u Tokio, kako bi izvršio svoju misiju mira i prijateljstva.

Glavna savjetnica Komadina izrazila je divljenje za ovaj poduhvat, kao i za činjenicu što je na tom dugom putu pronašao dovoljno razloga do posjeti i Mostar, te izrazila nadu kako će imati prijatan i ugodan boravak u Mostaru i iz njega ponijeti lijepe utiske i na svom dugom putu.

(NovaSloboda.ba)