Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Harisa Karamehmedovića, rođenog 1968. godine u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine, Damira Miličevića, rođenog 1981. godine u Ljubuškom, državljanina Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i Jasmina Kajanije, rođenog 1975. godine u mjestu Ljubača, opština Konjic, državljanina Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su tokom 13/14. avgusta 2018. godine, prvooptuženi Haris Karamehmedović kao organizator, a ostali optuženi kao članovi grupe, radi sticanja lične materijalne koristi za ugovoreni novčani iznos od 7.500 eura, organizovali prihvat i nedozvoljeno prevođenje šest ilegalnih migranata, od kojih jedna maloljetna osoba, državljane Irana, a sve sa ciljem organizacije njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja iz BiH u Hrvatsku, do krajnjeg odredišta Italije.

Optuženi Haris Karamehmedović, zajedno sa Jasminom Kajanijom, tereti se da je navedenog dana izvršio prihvat migranata u Mostaru, uzeo prethodno dogovoreni novčani iznos,  a potom optuženi  Damir Miličević ih preuzeo i prevezao putničkim motornim vozilom ilegalno preko državne granice BiH na teritoriju Hrvatske, te ostavio na njemu poznatoj lokaciji.

U daljoj namjeri su spriječeni i otkriveni od strane policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Njihove radnje predstavljaju krivično djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdužnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala („Sl. glasnik BiH“ br. 3/02) i članom 7. stavom 2. Zakona o graničnoj kontroli („Sl. glasnik BiH“ br. 53/09, 54/10, 47/14).

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata iz člana 189a., u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)