Volonterski susret u Mostaru okupio 250 učenika iz cijele BiH

Volonterski susret učenika iz cijele Bosne i Hercegovine, koji je okupio više od 250 volontera iz tridesetak osnovnih škola, počeo je danas u Mostaru, a njihova prva volonterska aktivnost bila je sadnja stabla na Španskom trgu.

U sklopu susreta, održaće se i zajednička radionica posvećena međuetničkoj toleranciji i zajedničkom djelovanju, a za sve učenike organizovan je i obilazak starog dijela grada.

Po riječima koordinatorice projekta “Volontiranje je cool” Alme Fejzić, Centar za razvoj omladinskog aktivizma već devet godina zaredom organizuje taj projekt, a ove godine odlučili su da realizuju neku aktivnost koja će doprinijeti lokalnoj zajednici.

„Odabrali smo da to bude Mostar i da zasadimo jedno stablo naziva ‘Volontiranje je cool’, koje će biti simbol mira, tolerancije, prijateljstva, drugarstva i svih pozitivnih vrijednosti koje naš projekat promoviše“, kazala je Fejzić.

Na današnjem susretu, kako je dodala, učestvuju mladi koji dolaze iz osnovnih škola iz Goražda, Gruda, Ilidže, Ilijaša, Konjica, Ljubuškog, Mostara, Posušja, Sarajeva, Širokog Brijega, Ljubuškog, Trnova, Čapljine, Travnika, Kiseljaka, Bugojna i Vogošće.

„Učenici su došli da pošalju poruku mira, tolerancije i drugarstva, a pozvali smo i sve građane da nam se pridruže“, kazala je Fejzić.

Prvoj zajedničkoj akciji volontera na Španskom trgu prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave Mostara, gradonačelnik Ljubo Bešlić i glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina

Projekat “Volontiranje je cool!” ove godine realizuje se uz podršku UNICEF-a kroz program Dijalog za budućnost, a njegov cilj je promocija multietničkih, obrazovnih, kulturnih i društvenih vrijednosti kroz koncept učeničkog volontiranja.

(NovaSloboda.ba)