Zamjenik Dalipagić na Ministarskom okruglom stolu o saobraćaju i klimatskim promjenama

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić učestvovao je na Ministarskom okruglom stolu o saobraćaju i klimatskim promjenama COP24, najvažnijoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, u Leipzigu.

Govoreći o tome kako Bosna i Hercegovina konstantno ulaže napore kako bi ispunila obaveze iz međunarodnih sporazuma koji su na snazi, posebno obaveze proistekle iz sporazuma i konvencija pod okriljem Ujedinjenih nacija, zamjenik Dalipagić je naveo konkretne mjere koje će naša zemlja pokušati preduzeti u narednom periodu u cilju zaštite okoline od zagađenja nastalog uticajem prometa. Pri tome je posebno izdvojio podsticaje za korištenje vozila niske potrošnje i uvoz hibridnih i električnih vozila, te korištenje željezničkog umjesto cestovnog saobraćaja.

„U Bosni i Hercegovini 1. juna na snagu stupa emisioni standard EKO-5 za korištena vozila koja se uvoze u Bosnu i Hercegovinu i EKO-6 za uvoz novih vozila. Pravilnikom o tehničkom pregledu koji je nedavno donijelo Ministarstvo saobraćaja i veza pooštravaju se uslovi za korištenje vozila koja saobraćaju u Bosni i Hercegovini, posebno mjere ispitivanja sastava i kvaliteta izduvnih gasova prilikom godišnjeg tehničkog pregleda vozila. Rezultati ovakvih ispitivanja će se pratiti kako bismo znali stvarne učinke uvedenih mjera“, istakao je Dalipagić.

V. B.

(NovaSloboda.ba)