Evropljani glasaju na “najbitnijim” izborima

Evropljani počinju glasati u četvrtak na četvorodnevim izborima za Evropski parlament koji će uticati na politiku Bruxellesa ne samo u narednih pet godina nego i na samu budućnost evropskog projekta.

Ankete pokazuju da će euroskeptici ponovo ostvariti pomake. Brexit, međutim, tek treba da se dogodi a moguće je da se i ne realizira; najžešći protivnici Bruxellesa boriće se da osvoje preko 20 posto glasova; a ekstremna desnica ulazi u glasanje tokom vikenda pogođena skandalom sa snimkom austrijskog desničara koji se dogovara s nećakom ruskog oligarha radi sticanja lične koristi, navodi Reters.

Ostali koji žele da prekinu ili potisnu federalističke trendove, pa čak i da ukinu Evropsku uniju u cjelini, takođe se suočavaju s problemima. Neki od njih koji su osvojili vlast na nacionalnom nivou, takođe, se moraju suočiti s razočaranim pristalicama – posebno italijanski koalicioni partneri Liga i pokret Pet zvijezda.

Evropski projekat suočava se s nizom izazova, uključujući nazadak bez presedana u transatlantskim odnosima zbog politike američkog predsjednika Donalda Trumpa koja ohrabruje evropske populiste, graničnih sporenja oko migranata i ekonomije opterećene javnim dugom i suočene s izazovom kineskog ekonomskog uspona.

Sjećanja na ratove, vruće i hladne, nisu, međutim, uspjela da izgrade vjeru u  jedinstvenu budućnost. Jean-Claude Juncker, Luksemburžanin koji će odlazi s čela izvršnog organa EU nakon izbora, upozorio je na rastuću plimu nacionalizma.

Opisujući ih kao “nesumjnivo najbitnije” od prvih evropskih izbora održanih u 1979. godini, centristički francuski predsjednik Emmnuel Macron ponovo je istakao značaj evropskih standarda, pozivajući na saradnju među konzervativcima, socijalistima i zelenim, kako bi se suprotstavili bloku antievropskih snaga.

“U današnjem svijetu potrebna nam je snažnija, jedinstvenija Evropa”,izjavio je Macron za belgijske novine Le Soir. Upitan vjeruje li da njegovi protivnici mogu uništiti EU, on je odgovorio “Naravno”.

Rezultati bi trebali biti poznati u nedelju naveče, nakon višesedmičnih razgovora među strankama oko formiranja stabilne većine u parlamentu, i među nacionalnim čelnicima oko izbora nasljednika Junckera i ostalih vodećih zvaničnika EU.

Iako su brojni Evropljani ravnodušni prema dešavanjima u Bruxellesu, vlade u Moskvi, Washingtonu, Pekingu i ostalim prijestonicma pomno će posmatrati znake političke slabosti ili snage u najvećem svjetskom ekonomskom bloku, ocjenjuje Reuters.

(Fena)