Predstavljena prva epizoda crtića „Porodica Grabo“

Prva epizoda animiranog serijala o „Porodici Grabo“, pod nazivom „Miran san“, nastala u produkciji portala Bljesak.info,  predstavljena je danas u Mostaru.

„Budući da je javnost prilično zamorena vijestima o korupciji, odlučili smo se pristupiti ovoj temi na neki drugačiji način“, rekao je to Berislav Jurić, urednik portala Bljesak.info prilikom predstavljanja prve epizode, koja na jedinstven način donosi priču o korupciji u našem društvu.   

Kako je istakao Jurič, inače i scenarist epizoda o „Porodici Grabo“, cilj ovog serijala je podignuti svijest o korupciji u našem društvu i upozoriti na sve negativnosti koje ova pojava nosi sa sobom.

„Svakodnevno se susrećemo s nekim vidom korupcije i svjedočimo kako se novac slijeva tamo gdje ne bi trebao. Krpe se preduboke rupe nečije pohlepe, a prave šupljine ovog društva ostaju nezakrpljene. Iako jako zvoni to kako je riječ o prvom crtiću o korupciji u BiH, ovo ne treba gledati samo kao crtić, nego kao jedan upitnik o tome kakav je naš odnos prema ovoj pojavi, koja za sobom na dno vuče sve druge sfere našeg društva“, rekao je Jurič uoči premijernog prikazivanja prve epizode.

Režiju, animaciju i dizajn „Porodici Grabo“potpisuju Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor muzike je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović , dok je voditeljica projekta „Korupcija je loša stvar“, u okviru koga je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

Prvu epizodu serijala „Porodica Grabo“ pod nazivom „Miran san“ pogledajte na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=IRxbcawrB3A

Uz predstavljanje animiranog filma, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedi“ć , održano je i predavanje na temu korupcije u našem društvu.

Azhar Kalamujić, novinar Centra za istraživačko novinarstvo, prezentirao je kratki film – istraživačku priču o poslanicima, koji su varali državu kako bi iz budžeta naplatili naknadu za odvojeni život.

O političkim, ekonomskim i socijalnim posljedicama korupcije u našem društvu, te načinima na koje se boriti protiv korupcije, govorio je Aleksandar Draganić, ekonomski analitičar i stručnjak za pitanja korupcije.

„Osvrnuo bih se na onu staru izreku gdje postoji volja, postoji i način, volja je ta koja implementira i pokreće stanje vezano  za korupciju“, poručio je Draganić.

Projekat je nastao uz podršku organizacije „European Endowment for Democracy“ i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

(NovaSloboda.ba)