Pretežno oblačno i nestabilno sa pljuskovima

Jutros je sunčanije na sjeveru i sjeverozapadu Bosne. U ostalim područjima je oblačno vrijeme. Rijetko pada i slaba kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena, Ivan Sedlo 10, Sokolac 11, Bugojno, Drvar, Jajce i Livno 12, Grude i Sarajevo 13, Banja Luka, Srebrenica, Trebinje i Zvornik 14, Bihać, Brčko, Gradačac, Mostar, Sanski Most i Stolac 15, Bijeljina, Doboj i Neum 16, Prijedor 17 stepeni.

Danas u Bosni i Hercgovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima. U poslijepodnevnim satima moguća i slaba grmljavina.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Promjenljivo i nestabilno vrijeme uglavnom će loše djelovati na raspoloženje većine populacije, a povremeni pljuskovi mjestimično će kvariti ugođaj.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene.

Sa dolaskom noći, opšta slika će se popraviti.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Danas i sutra, u vremenu od 07 do 19 sati izvodiće se radovi na regionalnom putu R-402 Ljusina-Cazin (u naselju Glogovac), zbog čega će saobraćaj biti obustavljan. Za vrijeme obustave, vozila do 3,5 t koristiće lokalni put Polje-Majetići-Stijena, dok će vozila preko 3,5 tone koristiti put Gnjilavac-Ostrožac-Srbljani-Bosanska Krupa-Ljusina.

Do potpune obustave saobraćaja, zbog izvođenja neophodnih radova, danas i u naredna dva dana (23. – 25. 05. 2019.god.) od 08 do 18 sati doći će i na regionalnom putu R-459 Tuzla-Šibošnica. Za vrijeme obustave sva vozila iz pravca Tuzle prema Čeliću koristiće putne pravce Dokanj-Obodnica-Previle-Čelić ili Tuzla-Gornja Tuzla-Lopare-Čelić.

Na dionici A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su sanacioni radovi na dionicama M-18 Olovo-Kladanj i M-1.8 Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), pa se na mjestima izvođenja radova saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Za danas su u vremenu od 09 do 12 sati planirani radovi na dionici regionalnog puta R-445 Visoko-Kakanj, zbog čega će se saobraćati usporeno-jednom trakom.

Danas i u naredna dva dana (23. – 25. 05. 2019.god.) izvodiće se radovi i na R-469 Ribnica-Banovići, zbog čega će se saobraćati usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Semizovac-Vogošća, Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde, kao i radove u Ključu, Jajcu i Tasovčićima (Čapljina).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)