Zamjenik Dalipagić na sastanku predstavnika zemalja članica ITF-a

U nastavku Međunarodnog saobraćajnog foruma u Leipzigu, zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić učestvovao je na sastanku predstavnika zemalja članica ovog međunarodnog foruma.

U svom obraćanju, zamjenik Dalipagić je izrazio zahvalnost Sekretarijatu Međunarodnog saobraćajnog foruma na nastojanjima da se postupci i procedure u saobraćaju koje danas imamo unaprijede i poboljšaju, kao i svim aktivnim predstavnicima drugih zemalja koji daju prijedloge za prevazilaženje postojećih barijera u saobraćaju.

„Bosna i Hercegovina, kao jedna od zemalja u tranziciji, prvenstveno je zainteresovana za dalji razvoj nesmetanog i fleksibilnog saobraćaja, uz ispunjavanje svih uslova koje bezbjednost saobraćaja sa sobom nosi. Međunarodno strateško opredjeljenje treba biti u funkciji postizanja najvećeg kvaliteta saobraćaja u svakom pogledu, čemu Bosna i Hercegovina daje punu podršku“, istakao je Dalipagić.

Zamjenik Dalipagić je istakao da Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava svaku konstruktivnu ideju, kao što je ideja CEMT platforme. Isto tako, Bosna i Hercegovina podržava i Povelju kvaliteta, od koje se tek očekuju puni rezultati i koja bi trebala dovesti do harmonizacije propisa.

Takođe, istaknuto je da su prijeko potrebni dalji koraci u razvoju međunarodne kvote, kao i nove ideje i šira debata o tom pitanju.

V. B.

(NovaSloboda.ba)