Drugo suđenje Zdravku Mamiću vodiće sudija Azra Salitrežić

Drugo suđenje bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću i šestorici suokrivljenika, koje tužilaštvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 miliona kuna vodiće sudija osječkog Županijskog suda Azra Salitrežić, koja će, nakon prijema predmeta Ministarstvu pravosuđa dostaviti potvrđenu optužnicu i rješenje o istražnom zatvoru radi pokretanja postupka Mamićeva izručenja iz BiH, izvijestio je sud u petak.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda 21. maja je, iz sedmog pokušaja, potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, te prihvatilo prijedlog tužilaštva da se Mamiću odredi istražni zatvor.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Sud je u petak priopćio da je predsjednik optužnog vijeća krivičnoj pisarnici, uz potvrđenu optužnicu i rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv Zdravka Mamića, dostavio rješenje o odbijanju zahtjeva za izdvajanje kao nezakonitog dokaza nalaza vještaka Ksenije Špoljarić, te rješenje o ukidanju privremene mjere osiguranja oduzimanjem imovinske koristi određene trećeokrivljenom Mariu Mamiću.

Navedeni akti danas su sa suda otpremljeni strankama.

Nakon toga, voditelj krivične pisarnice elektronski je uveo u upisnik potvrđenu optužnicu, te je utvrđeno da je za predsjednicu raspravnog vijeća u prvostepenom predmetu određena sutkinja Azra Salitrežić koja će, nakon što zaprimi spis, Ministarstvu pravosuđa dostaviti potvrđenu optužnicu i rješenje o istražnom zatvoru, radi postupka izručenja prvokrivljenog Zdravka Mamića iz BiH, ističu na sudu.

 Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. godine ostale okrivljenike organizovao u zločinačko udruženje, te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi, te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, klub oštetili za preko 144 miliona kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura, odnosno 55,8 miliona kuna. Mamić je u junu prošle godine nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te živi u Međugorju, prenosi Hina.

(Fena)