Održana promocija prve knjige o akutnom infarktu miokarda na području BiH

Promocija knjige “Akutni infarkt miokarda”, autora Emira Fazlibegovića i Mustafe Hadžiomerovića, održana je u četvrtak u Mostaru u organizaciji Asocijacije kardiologa BiH i uz podršku Američke akademije znanosti i umjetnosti u BiH.

Kardiolog i jedan od autora knjige Emir Fazlibegović kazao je kako je akutni infarkt miokarda “ubica broj jedan” u današnjem svijetu.

“Knjiga obrađuje akutni infarkt miokarda zbog koga danas umire ogroman broj ljudi, te maligne poremećaje ritma i savremenu terapiju. Ovu vrijednu knjigu, koja će poslužiti za edukaciju i prevenciju kardiovaskularnih bolesti, dali smo na korištenje naučnoj javnosti i građanima Mostara i Bosne i Hercegovine”, kazao je Fazlibegović.

Dodao je kako je ova knjiga veoma značajna i zbog toga što na bosanskohercegovačkim prostorima ne postoji niti jedna druga knjiga tog tipa.

“Nemamo ni jednu knjigu koja obrađuje navedeni problem, a mi smo evo nakon šest godina napornog rada, ovom promocijom uspjeli okončati taj projekat i smatram kako je knjiga jako bitna, kao i da će imati velikog odjeka u javnosti”, ustvrdio je Fazlibegović.

Glavne karakteristike ove knjige, po riječima recenzenata, su sistematičnost i jasnoća. Sadrži brojne dobro osmišljene ilustracije i vizualizacije kompleksnih mehanizama funkcija na svim nivoima.

Knjiga obiluje brojnim uputstvima od velikog značaja za praktičara pri izboru dijagnostičke metode, tretmana i liječenja, monitoringa i za edukaciju pacijenta na otkrivanju i prevenciji faktora rizika.

Inače, autori Fazlibegović i Hadžiomerović objavili su preko 250 stručnih radova, napisali četiri knjige monografija iz kardiologije i tri knjige, kao koautori i 30 vodiča za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Saradnici su na više međunarodnih projekata i registara iz kardiologije i učeasnici na preko 110 naučnih susreta, konferencija, kongresa, okruglih stolova i škola edukacije na državnom i međunarodnom planu.

Ova promocija knjige sastavni je dio projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika za stanovništvo u Bosni i Hercegovini, koga finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju u partnerstvu sa Svjetskom bankom, a implementira ga Federalno ministarstvo zdravstva, uz pomoć konsultantskih kuća na području zagovaranja, mobilizacije, edukacije i monitoringa.

(Fena)