Podignuta optužnica protiv Željka Novakovića za ratni zločin na području Bosanskog Novog

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Novaković, rođenog 1973. godine u Bosanskom Novom/Novi Grad, nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH i Srbije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematskog napada VRS, policije, teritorijalne odbrane, naoružanih skupina  i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području opštine Bosanski Novi, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je zajedno sa drugim osobama, osobno i direktno učestvovao u ubistvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići.

Prilikom napada na ova sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, optuženi je lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u ubistvu 27 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, te tukli, mučili i zlostavljali u prisustvu njihove djece i žena.

Prema prikupljenim dokazima, žrtve su prisilno dovedene na mjesto egzekucije, te su primorani da sami kopaju grobnicu u koju će biti bačeni, te su nakon toga ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i zakopani u grobnicu.

Tijela manjeg broja žrtava, nakon rata su pronađena, ekshumirana i  identifikovana, dok se za posmrtnim ostacima većeg broja žrtava još uvijek traga.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)