Zbog pojave morbila, roditelji pozvani da cijepe djecu

Uzimajući u obzir nizak cjepni obuhvat MMR cjepivom (morbili, parotitis i rubeola) u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te mogućnost epidemijskog pojavljivanja ovih bolesti, na inicijativu Zavoda za javno zdravstvo HNK-a održan je radni sastanak, na kome su predstavnici Zavoda s dr. sc. Goranom Opsenicom, ministrom  zdravstva, rada  i socijalne pomoći HNK-a razmotrili epidemiološku situaciju u kantonu i utvrdili smjernice za nadzor i sprječavanje širenja virusa morbila u vrtićima i zdravstvenim ustanovama. O zaključcima sastanka upoznat je i Zavod za javno zdravstvo FBiH, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Prema podacima Zavoda u HNK-a, već nekoliko godina bilježi se negativni trend cijepljenja, a posebno je nizak cjepni obuhvaćenMMR cjepivom, što je rezultiralo padom kolektivnog imuniteta.

U maju, prema podacima Zavoda u HNK-u, evidentirano je 14 slučajeva obolijevanja od morbila.

Zavod za javno zdravstvo FBiH osigurao je dovoljan broj MMR cjepiva. koje se distribuira kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

Zbog slabe procijepljenosti, kao i mogućnosti pojave epidemije, apeluje se na roditelje da obavezno cijepe djecu. Takođe, istaknut je značaj imunizacije i podizanja cijepnog obuhvatanja (95 postoi više), jer ukoliko se  neko ne cijepi on ugrožava, ne samo svoj, već  i živote drugih.

Inače, morbili su jedna od najzaraznijih bolesti, koja se prenosi vrlo lako s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem (kašljanje, kihanje), kao i preko predmeta koji su svježe kontaminirani sekretima iz grla i nosa. Procjena je da se više od 90 posto osoba  koje su bile u kontaktu s bolesnikom zaraze, ako nisu cijepljene ili nisu preboljele morbile, zbog čega dolazi do pojave epidemija. Osim osipa koji se javlja kod oboljelih, moguće su brojne komplikacije, a djeca su najviše ugrožena.

(NovaSloboda.ba)