Umjereno oblačno i sunčano

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Bugojno i Sokolac 8, Ivan Sedlo 9, Jajce i Srebrenica 10, Sarajevo 11, Livno i Tuzla 12, Banja Luka, Bihać, Prijedor i Sanski Most 13, Doboj 14, Grude i Trebinje 15, Brčko i Mostar 17, Gradačac 18, Neum 19 stepeni.

Danas prije podne u našoj zemlji malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi se očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne.

Vjetar slab promijenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 18 i 24, na jugu do 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao i proteklog dana, uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će se osjećati bolje.

Više sunca povoljno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

Takođe, preporučljivo je prikladno se obući.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Povoljni uslovi za vožnju karakterišu saobraćajnu situaciju u BiH. Vozače savjetujemo da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog izvođenja neophodnih radova, danas od 08 do 18 sati obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu R-459 Tuzla-Šibošnica. Za vrijeme obustave sva vozila iz pravca Tuzle prema Čeliću koriste putne pravce Dokanj-Obodnica-Previle-Čelić ili Tuzla-Gornja Tuzla-Lopare-Čelić.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Na dionici A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Na dionici regionalnog puta R-469 Ribnica-Banovići izvode se radovi, zbog čega se saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj, Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Semizovac-Vogošća, Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde, kao i radove u Ključu, Jajcu i Tasovčićima (Čapljina).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)