Mostar i Široki Brijeg domaćini susreta likovnih akademija regije

Konferencijom o kulturnoj saradnji u srijedu, 29. maja, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače započinje ovogodišnje izdanje projekta “Interacademia 2019”, na kome učestvuju predstavnici devet visokoškolskih likovnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Istoga dana, s početkom u 20 sati, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg biće otvorena međunarodna likovna izložba, na kojoj će se svojim djelima predstaviti 18 umjetnika, najavili su organizatori.

“Ideja okupljanja likovnih akademija datira još od 2011. godine, kada smo na okupljanju povodom 40. godišnjice sarajevske Akademije likovnih umjetnosti dekan akademije u Trebinju Marko Musović i ja zajedno došli na ideju okupljanja studenata i profesora različitih akademija na jednom mjestu, odnosno u Mostaru kao centru Hercegovine. Nekako u isto vrijeme, na sličnu ideju su došli iz Udrugženja građana “Krug”, tako da smo se povezali i nastala je prva izložba, na kojoj su učesnici bile tri hercegovačke likovne institucije. Iz toga je nastala forma Interacademije i, kako vidimo, to je jedna dobra priča koja odlično funkcioniše”, kaže dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Stjepan Skoko.

Osvrnuvši se na dosadašnje Interacademije, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Marko Musović izrazio je veliko zadovoljstvo, rekavši kako je projekat veliki uspjeh za sve likovne škole regije.

“Interacademia je projekt velikog značaja i zato što ima dva segmenta, dio koji se odnosi na izložbu i teoretski dio koji se odnosi na filozofiju umjetnosti, kretanja u umjetnosti i umjetničke prakse. Saradnja unutar samih akademija svakako postoji i nadam da će u budućnosti biti uključene akademije iz Ljubljane i Skoplja”, kaže dekan Musović.

Najvažnije je bilo odrediti put i koncept, a kretanje će se, po njegovim riječima, određivati vremenom, jer osim velike volje i želje, materijalna sredstva i mogućnosti su često ograničavajući faktor.

Dekan Skoko navodi da je to, zapravo, jedan akademski krug u kome je bitno da student osjeti pripadnost i vrijednost, akademski duh i svijest o prisutnosti svih akademija.

“Nesporno je da strane likovne akademije imaju puno više materijalnih sredstava i u tom smislu pružaju studentu više, ali trud i zalaganje profesora i studenata s Akademije u Širokom Brijegu je za naš ponos. Mi smo manja sredina i naša priča je tiša, ali nastojimo pratiti druge akademije kako bismo poboljšali kvalitet nastave i pružili studentima najviše što možemo. Materijalna sredstva su uvijek problem studiranja kod nas, pogotovo što je ovo jako skup studij”, istakao je Skoko.

Na ovogodišnjoj Interacademiji, osim širokobriješke i trebinjske akademije, učestvuju i predstavnici Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademije umjetnosti Banja Luka, Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka, Fakulteta likovnih umetnosti Beograd i Akademije umetnosti Novi Sad.

S ciljem promovisanja društvene kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini, ovaj projekt pomaže UN-ov program “Dijalog za budućnost”.

(Fena)