HDZ-u i SDP-u po 4 mandata, četiri liste ulaze u EP s po jednim poslanikom

Državna izborna komisija Republike Hrvatske objavilo je preliminarne rezultate izbora za Evropski parlament, po kojima od ukupno 12 hrvatskih mandata, HDZ i SDP osvojili su po četiri, a Mislav Kolakušić, Hrvatski suverenisti, Živi zid o Amsterdamska koalicija po jednog poslanika.

Moguće se promjene do objave konačnih rezultata, odnosno da HDZ dobije, a SDP izgubi jedan mandat.

Ispod izbornog praga od pet posto ostali su populistički Most i Nezavisni za Hrvatsku, desničarska stranka koju predvode Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Najvećim iznenađenjem smatra se uspjeh Mislava Kolakušića, dok su ostali rezultati u granicama očekivanja, iako su u HDZ-u očekivali više mandata. 

Ako ne bude promjena zbog sistema preferencijalnih glasova, u Evropski parlament će po drugi put ući i Željana Zovko (HDZ), kao jedina poslanica iz Bosne i Hercegovine.

Projekcije budućeg saziva Evropskog parlamenta pokazuju da Evropska pučka stranka ostaje najjača, ali s 46 mandata manje nego do sad, a socijalisti su drugi s 40 mandata manje nego u dosadašnjem sazivu.

Prema izlaznim anketama iz 11 zemalja članica i predizbornim anketama u 17 članica, Evropska pučka stranka dobija 170 mjesta, što je 46 poslanika manje nego sada. Socijalisti i demokrati dobijaju 147 mjesta, 40 manje nego sada.

Liberali zajedno sa poslanicima s liste francuskog predsjednika Emmanuela Macrona trebali bi imati 103 mjesta, 34 mandata više. Evropa nacija i slobode, u kojoj je Liga Mattea Salvinija, imala bi 71 mjesto, 35 mandata više, Evropski konzervativci i reformisti u kojoj su do sad najbrojniji bili poslanici iz britanske Konzervativne stranke 59 mjesta, 18 mandata manje. Dosadašnji poslanički klub Evropa slobode i direktne demokratije, u kome su italijanski antisistemski pokret Pet zvijezda i stranka Brexit Nigela Faragea 48 mjesta, šest više nego do sad.

Ujedinjena evropska ljevica – Nordijska zelena ljevica (GUE) dobila bi 46 mjesta, šest manje nego do sad.

(Fena)