Još jedan u nizu velikih uspjeha za Balet Mostar Arabesque

Drugi po redu internacionalni plesni festival pod nazivom “Mo Stars Mediteran Open Dance 2019.” okupio je u subotu u Mostaru 1793 plesačice i plesača, takmičare iz 33 grada zemalja bivše Jugoslavije, odnosno 43 plesna kluba, sa 315 plesnih koreografija. Djeca, omladina i seniori ,uzrasta od 3 do 35 godina  su predstavili svoje plesno umijeće pred deset sudija, koji dolaze iz Ukrajine, Hrvatske, Srbije Makedonije i BiH.

Balet Mostar Arabesque je, od ukupno prijavljenih 28 koreografija u kategorijama klasičnog baleta, karakternog, modernog,i savremenog plesa, osvojio 21 prvo mjesto,  6 drugih i jedno četvrto. Od ukupno četiri specijalne nagrade za sve učesnike do 9 godina koje dodjeljuje neutralni žiri iz Ukrajine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i BiH, tri su dodjeljene Balet Mostar Arabesque: Veronika Galić (7 godina) besplatna kotizacija i smještaj Prag 2019 i grupna koreografija Bečke Bombone (djeca od 4 do 6 godina) besplatne kotizacije za Sirmium Dance Fest 2020 i veliki plišani medo za najbolju Mini kids koreografiju Vodena čarolija.

„Bilo nam je zadovoljstvo učestvovati na jednom ovakvom događaju u našem gradu, gdje nam je skoro obaveza podržati ih svojim učešćem. PS Mo Stars sa Centrom za kulturu, opet je pokazao kako se odličnom organizacijom i velikim entuzijazmom u neuslovima, ipak, mogu stvoriti uslovi za 1.793 plesača i sve podići na nivo kultivisanog događaja koji potstiče dalji rad u pravilnom sportskom psihofizičkom usmjeravanju djece i omladine“, izjavila je prof. Arleta Ćehić, direktorica Balet Mostar Arabesque,.

Balet Mostar Arabesque ove godine, pored ostalih uspjeha, imao je po treći put zaredom, veliki uspjeh na Balkanskim kvalifikacijama za Finale Dance World Cup, održanim 9. i 10. marta. u Zagrebu i opet osvojio pun kofer izvanrednih rezultata:: pet zlatnih pehara i jedan srebrni i u 6 grupnih koreografija u klasičnom baletu i modernom plesu:,

U grupnim koreografijama su se na svjetsko finale u Portugal plasirale 3 grupne koreografije:

jedan duo  i šest solo  koreografija.

„Pripreme za Portugal su u toku i svi nastupi prije toga su nam veoma važni. Zbog pozamašne logistike i novčanih sredstava, broj balerinica je sveden na 11, ali se nadamo da ćemo svojim radom kod djece ostaviti neizbrisiv trag u njihovom plesno-umjetničkom sazrijevanju“, izjavila je prof. Arleta Ćehić.

(NovaSloboda.ba)