Medžlis IZ Mostar: Osuda nelegitimnog prikupljanja sadekatu-l-fitra u Mostaru

Medžlis Islamske zajednice Mostar podsjeća sve svoje članove, domaću javnost da je na osnovu obaveza proisteklih iz šerijata i normativnih akata Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini jedini ovlašten da institucionalno tumači, objašnjava i organizira islamske vjerske propise i obredena području Grada Mostara,. navodi se u današnjem sopštenju Medžlisa IZ Mostar.

“Upozoravamo vjernike da bilo koja grupa ili pojedinac nema šerijatski legitimitet baviti se organizacijom vjerskih aktivnosti pa ni prikupljanjem zekata i sadekatu-l-fitra.

Nažalost, pojave nelegitimnog prikupljanja i distribucije sadekatul-l-fitra i ovog ramazana su uočene na području našega Medžlisa. Stoga Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Mostar ima obavezu javno osuditi takve pojave kojima se krši fetva Reisu-l-uleme kao vrhovnog vjerskog poglavara muslimana u Bosni i Hercegovini, a prema kojoj je precizno određeno da se sredstva zekata i sadekatu-l-fitra imaju uplatiti isključivo i jedino u fond Bejtu-l-mala Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Podsjećamo naše članove i sve muslimane da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, a zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra, te upućujemo savjet da svoje vjerske obaveze ne dovode u pitanje neinstitucionalnim izvršavanjem istih što predstavlja jasno kršenje šerijatskih principa i fetve vrhovnog vjerskog poglavara Islamske zajednice u BiH, Reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića”, stoji u saopštenju koje su potpisali predsjednik Medžlisa Džafer Alić i glavni imam mr. Dino ef. Maksumić.

(NovaSloboda.ba)