Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno s kišom.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Ivan Sedlo 10, Sokolac 11, Livno i Sarajevo 12, Bugojno i Drvar 13, Bihać, Grude, Jajce i Trebinje 14, Banja Luka, Mostar, Sanski Most, Srebrenica i Stolac 15, Neum, Prijedor, Tuzla i Zvornik 16, Bijeljina, Doboj i Gradačac 17, Brčko 18 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno s kišom.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Pogoršanje vremena, praćeno padavinama i južinom, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom.

Negativni uticaj promjene više će doći do izražaja u Hercegovini i Krajini.

—–

BIHAMK

Povećana opasnost od odrona

Zbog saobraćajne nesreće, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-19 Konjevići- Zvornik u mjestu Kušlat. U toku je obavljanje policijskog uviđaja.

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Na dionici A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Na dionici regionalnog puta R-469 Ribnica-Banovići izvode se radovi, zbog čega se saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj, Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Semizovac-Vogošća, Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde, kao i radove u Ključu, Jajcu i Tasovčićima (Čapljina).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)