Platforma za progres podržava legitimne zahtjeve građana upućene VSTV BiH

Protesti građana, ukoliko su mirni, dostojanstveni i bez nasilja sasvim su legitiman izraz nezadovoljstva građana i zahtjeva za promjenom nabolje.

U tom smislu, Platforma za progres podržava najavljeno mirno okupljanje građana ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), uz zahtjev svim političkim opcijama predstavljenim u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da predlože izmjene i dopune Zakona o VSTV. Pozivamo predsjedavajućeg i članove VSTV da daju ostavke iz moralnih i etičkih razloga u vezi sa slučajem Alešković. Predsjedavajućeg VSTV podsjećamo da nije u njegovoj nadležnosti da o bilo kojem slučaju raspravlja u kafani, navodi se u saopštenju Plaforme za progres.

Iz Platforme za progres pozivaju Agenciju za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) da što prije okonča disciplinski postupak i da protiv osobe koja je uzela novac za “potkivanje” predsjedavajućeg VSTV podnese krivičnu prijavu i uruči joj otkaz.

“Pozivamo građane da pažljivo i stalno dokumentuju svaki slučaj korupcije i nezakonitog činjenja i nečinjenja u pravosudnim, ali i drugim institucijama Bosne i Hercegovine.

Osuđujemo svaki oblik davanja i primanja mita za usluge sudske, izvršne ili zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini, koje su po definiciji finansirane novcem građana. Institucije Bosne i Hercegovine vlasništvo su i odgovornost njenih građana, a i slika naše odgovornosti prema državi.

Pozivamo Evropsku uniju da u svom najavljenom izvještaju s preporukama o stanju pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini, čije se objavljivanje očekuje u novembru ove godine, između ostalog, zatraži uvođenje Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno takvog zakonskog rješenja koje će onemogućiti nekažnjivost i nedodirljivost bilo koga pojedinca u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Ograđujemo se od bilo čijih domaćih ili vanjskih političkih uticaja i manipulacija legitimnim procesom izražavanja nezadovoljstva građana stanjem u pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve nadležne institucije da bez daljeg odlaganja pronađu i kazne ubice Davida Dragičevića, Dženana Memića i rasvijetle sve ostale slučajeve ubistva civila i policajaca na dužnosti, za koje javnost očekuje jasne sudske presude utemeljene na stvarnim i čvrstim dokazima, prema važećem zakonu.

U kapacitetu građana Bosne i Hercegovine, kako proces mirnog građanskog protesta ne bismo kompromitirali bilo kojom političkom bojom, članovi Platforme za progres će se pridružiti najavljenim protestima ispred VSTV bez obilježja naše političke opcije”, stoji u saopštenju Platforme za progres.

(NovaSloboda.ba)