“Naše društvo” tvrdi: Građani Mostara izloženi opasnim otrovima

Mreža nevladinih organizacija iz Mostara “Naše društvo” upozorila je građane Mostara da se u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda nalazi smrtonosni otrov piralen.

Na konferenciji za novinare, aktivisti te organizaciji ustvrdili su kako gradske vlasti ne znaju šta učiniti s kancerogenom materijom, te da sve to kriju od javnosti.

“Dobili smo informacije da se na prečistačima u južnom dijelu grada gomila mulj, u kome se nalaze brojni otrovi, između ostalih i piralen, koji je vrlo kancerogen i izaziva genetske mutacije. Informacija o postojanju tih otrova prošla je sve institucije koje su morale nešto učiniti, a niko ništa nije uradio”, kazao je Marin Bago iz Mreže “Naše društvo”.

Taj mulj, tvrdi Bago, lageruje se mimo bilo kakvih procedura, a niko ne zna koliko to već kruži kanalizacijom i ko ga ispušta.

Dodao je kako su se neki od radnika na prečistačima žalili na zdravstvene tegobe, a da su neki od njih čak dali i otkaz kako ne bi radili u blizini otrovnih materija.

Iz Mreže “Naše društvo” istakli su kako se sve to taji od građana, te zatražili neopozive ostavke gradonačelnika Mostara, kao i menadžmenta Vodovoda i rukovodstva postrojenja za prečišćavanje.

Pozvali su i više nivoe vlasti, kao i inspekcijske službe da se hitno uključe u rješavanje problema.

(Fena)