Osuđenik Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a USK-a, uhapšen u Sloveniji

Nekadašnji policijski komesar Ministartsva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, a kasnije optužen za davanje dara, uhapšen je u Sloveniji, potvrdili su u Ministarstvu pravde BiH.

“Kanalima Interpola smo obaviješteni je predmetno lice po potjernici iz BiH lišeno slobode u Sloveniji i da se nalazi u pritvoru”, kazali su u Ministarstvu pravde.

U ministarstvu navode da će obavijest odmah proslijediti pravosudnim organima BiH, koji ga potražuju, pa tek po njihovom zahtjevu, uz koji se prilaže dokumentacija propisana međunarodnim ugovorom, ministar pravde BiH podnosi molbu za izručenje.

Nisu izneseni detalji u kome mjestu je i kada tačno Brkić pronađen i uhapšen.

Brkića je u novembru 2015. godine Sud BiH pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanje mita i drugih oblika koriste, te zloupotrebe položaja.

U presudi je, između ostalog, navedeno da je Brkić u svojstvu komesara policije stupio u kontakt sa osobama za koje je kao policijski dužnosnik znao da vrše neovlašten prometa drogom i koje su na području USK-a u prošlosti vršila slična djela, te su potom organizovali prodaju droge u inostranstvu i podjelu dobiti sa sa njim.

Sa Brkićem je u predmetu zbog organizovanog kriminala na 10 godina zatvora osuđen i Senad Šabić, za kojim je, takođe, raspisana Interpolova potjernica.

Obojica su kasnije bili optuženi u predmetu sa sudijom Državnog suda Azrom Miletić, a optužnica navodi da su sutkinji preko posrednika nudili mito  kako bi se Brkiću i Šabiću umanjila kazna ili da se oslobode krivice u žalbenom postupku, koji je tada vođen.

Pred početak suđenja su obojica napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja mita i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku, te  je dalje vođenje postupka preneseno na Opštinski sud Sarajevo, prenosi BIRN BiH.

(Fena)