Sven Petke održao predavanje na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru o temi „EU nakon parlamentarnih izbora 2019.“

Sven Petke, direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH, održao je danas pred mnogobrojnom publikom u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru javno predavanje o veoma aktuelnoj temi „EU nakon parlamentarnih izbora 2019. godine“.

Prije samog predavanja, Petke se sastao sa rektorom Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Elvirom Zlomušicom, prorektorom za finansije prof. dr. Veldinom Ovčinom i prorektoricom za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju, prof. dr. Majom Kazazić.

U svom izlaganju, Petke je posebno ukazao na značaj učešća mladih Bosne i Hercegovine u procesu političkog odlučivanja i procesu integracije u EU. Nakon predavanja, održana je i vrlo aktivna diskusija sa uvaženim predavačem, u kojoj su studenti/ce i zainteresovana javnost imali/e priliku da predavaču postave brojna konstruktivna pitanja i podijele zanimljiva stajališta.

„Mislim da je za svaku politiku dobro da se mladi aktivno uključe. Na svjetskom nivou imamo sjajne primjere uključenja mladih u pitanja zaštite okoliša – na primjer, čuli ste za djevojčicu Gretu iz Švedske, koja je pokrenula ‘Fridays for Future“’ pokret. Važno je zapamtiti da političari moraju pratiti šta građani žele. Ako se interesi mladih ne uzimaju za ozbiljno, možemo biti sigurni da će taj račun jednog dana doći na naplatu. S druge strane, dobro je uvijek imati na umu i riječi John F. Kennedyja: ‘Ne pitaj šta država može učiniti za tebe, nego se upitaj šta ti možeš učiniti za državu!’“, poručio je g. Petke.

Sven Petke je, prije nego je stupio na dužnost direktora Fondacije Konrad Adenauer, predstavništva u BiH početkom februara ove godine, devetnaest godina bio poslanik u Pokrajinskom parlamentu Brandenburga.

Predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini otvoreno je u februaru 1997. godine, kao dio mreže od 70 ureda sa preko 120 dugoročnih projekata širom svijeta. Fondacija Konrad Adenauer podržava demokratski razvoj političkih partija, približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, pomirenje i razumijevanje etničkih grupa i vjerskih zajednica, te mlade u politici, privredi, nauci i teologiji (kroz stipendije i druge aktivnosti u korist mladih). Sloboda, pravda i solidarnost su vodeći principi u djelovanju Fondacije Konrad Adenauer (KAS).

„Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru srdačno zahvaljuje medijima i brojnim studenti(ca)ma i sugrađanima i sugrađankama na podršci i kontinuiranom praćenju događaja koji se organizuju na Univerzitetu.“ naglašeno je iz Stručnog tima za odnose s javnošću Univerziteta.

(NovaSloboda.ba)