Vučić zapovjedio punu borbenu gotovost vojske zbog racije kosovske policije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je u utorak stanje pune borbene pripravnosti vojnih jedinica, nakon što su Specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) rano jutros ušle na sjever Kosova i uhapsile najmanje pet osoba, objavila je Radiotelevizija Srbije.

Svoje specijalne jedinice je u stanje pune pripravnosti stavio u MUP Srbije.

Prištinski mediji javili su da je u četiri opštine na sjeveru Kosova jutros uhapšeno najmanje pet osoba zbog sumnji za sudjelovanje u organizovanom kriminalu.

Operacija kosovske policije, kako navodi Kosovapress, počela je oko pet sati, a u opštinama na sjeveru oglasile su se sirene.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU-a, “jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku”, prenosi Hina.

Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoiposatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora “između slatkih laži i gorke istine” o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

 Sjednica je prekinuta u ponedeljak oko 22 sata, a nastavak je najavljen za danas u 10 sati.

(Fena)