GO SDP Mostar: Tužilaštvo treba pokrenuti istragu i podići optužnicu protiv krivaca za ekološku katastrofu

Povodom informacija o ekološkoj katastrofi vezano za piralen i kolektorsko postrojenje, GO SDP BIH Mostar traži od Grada Mostara i svih drugih relevantnih institucija da odmah informišu javnost o razmjerama katastrofe i da se izdaju upustva građanima o eventualnim mjerama zaštite, stoji u današnjem saopštenju.

Iz GO SDP-a Mostar zahtijevaju da se neodložno započne sa sanacijom zagađenog područja i da se javnosti predoči plan sanacije, kao i vremenski rokovi izvršenja tog posla. Takođe, smatraju da je neophodno utvrditi uzroke pojave piralena, kako bi se pristupilo sanaciji primarnog izvora zagađenja. O svim aktivnostima, kao i o rezultatima analiza i ispitivanja zemlje, vode i vazduha potrebno je kontinuirano informisati građane.

Ako su se saznanja o ekološkoj katastrofi krila od javnosti, ističe se u saopštenju, zahtjevamo od nadležnog tužilaštva pokretanje istrage i podizanje optužnica za ova djela koja su dovela u opasnost zdravlje i živote svih Mostarki i Mostaraca. 

„Niko i ni zbog kakvog višeg cilja nema pravo ugrožavati naše zdravlje i naše živote. Mostar je već postao poznat kao sredina koja ima ogroman broj kancerogenih oboljenja, a da niko o tome ne vodi računa. Vrijeme je da se konačno izdvoji novac za detaljne analize uzroka pojave tolikog broja kancerogenih oboljenja i da oni koji su odgovorni zbog toga snose i odgovornost. 

Institucije kojima je posao da brinu o našem kolektivnom zdravlju su novcem građana plaćene da to čine, a ne da se prave kao da se ništa ne dešava ili da sakrivaju informacije zbog ko zna čijeg interesa. 

Gospodo i vaši životi su ugroženi i konačno preduzmite nešto kako bi se zaustavio galopirajući porast kancerogenih oboljenja u Mostaru i okolini“, stoji u saopštenju GO SDP-a Mostar.

(NovaSloboda.ba)