Komšić: Predsjedništvo BiH, zbog Dodika, zatrpano neobrađenim materijalima

Od kako je aktuelni saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine preuzeo dužnost 20. novembra prošle godine, a Milorad Dodik postao predsjedavajući s mandatom od osam mjeseci, Predsjedništvo je održalo samo dvije redovne sjednice i postalo je “zatrpano neobrađenim materijalima”, upozorio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u izjavi za Fenu.

Komšić kaže da Predsjedništvo BiH obično funkcioniše onoliko koliko predsjedavajući hoće, i on je taj koji diktira tempo. On zakazuje sjednice.

“Ovo sad što imamo od izbora, odnosno od inauguracije je malo neobična situacija. Barem je meni neobična u poređenju s onim mandatima predhodnim u kojima sam bio član Predsjedništva. jer mi smo radili otprilike dvije sjednice Predsjedništva mjesečno, a sad smo imali ukupno dvije sjednice”, kazao je on.

Postoje vanredne, tzv. telefonske sjednice na kojima se neke odluke usvajaju, ali Komšić naglašava da one, ipak, ne mogu zamijeniti redovne i onda se jednostavno zna nakupiti puno materijala, stvari čekaju.

“To nikada nije dobro kada je riječ o radu Predsjedništva nego i bilo koje institucije. Po meni to nije dobro, pogotovo što većina stvari o kojima mi raspravljamo i nisu politička pitanja oko kojih bi trebalo doći do nekih razmirica, to su manje-više redovne stvari. Imamo pri radu Predsjedništva puno međunarodnih ugovora i sporazuma koji čekaju, što je besmisleno. Dakle, nije to po meni dobro, mada Predsjedništvo formalno i ustavno – pravno funkcioniše, ali su sjednice neredovne”,kazao je Komšić za Fenu.

Na kraju je poručio da će tu situaciju morati promijeniti kada preuzme predsjedavanje od Dodika ,jer se ne može dopustiti da materijali čekaju.

(Fena)