Na Kosovu mirno, ali napeto; danas protest u Kosovskoj Mitrovici

Nakon jučerašnje akcije specijalnih jedinca kosovske policije, situacija na sjeveru Kosova je mirna, ali i dalje postoji izvjesna napetost, a za danas u podne zakazan je protest u centru Kosovske Mitrovice.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić kazao je za RTS kako je cilj protesta da se pokaže jedinstvo i da Srbi žele mir.

“Želimo pokazati Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas ima i da nas nisu uplašile akcije ROSU-a i specijalnih snaga, da ćemo ostati i braniti svoje domove”, rekao je Rakić.

Najavio je i da će aktivirati krizni štab.

 U akciji specijalnih jedinica kosovske policije, u utorak je na sjeveru Kosova uhapšeno 29 osoba, od kojih je 19 policajaca i deset civila.

Od 19 uhapšenih policajaca, njih 11 su Srbi, sedam je Albanaca i jedan Bošnjak.

Privedena su i dva pripadnika UNMIK-a, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, zbog akcija kosovske policije na sjeveru Kosova, jedimicama Vojske Srbije zapovjedio stanje pune borbene gotovosti i nagovijestio mogućnost vojne intervencije ako se nastavi ugrožavanje srpskog naroda na Kosovu, ali je poslije  negirao da je spominjao vojnu intervenciju.

Na press konferenciji po završetku vanredne sjednice o Kosovu, rekao je da njegova izjava da će vojska zaštiti srpski narod ne znači da je spominjao vojnu intervenciju.

(Fena)