Wigemark uručio članovima Predsjedništva BiH Mišljenje EK

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka, saopšteno je iz Predsjedništva BH.

Ambasador Wigemark je uručio članovima Predsjedništva BiH Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH, koje je predstavio komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, u okviru „Paketa proširenja za 2019. godinu“, Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

U Mišljenju je prezentovana sveobuhvatna analiza stanja u zemlji, kao i sve što je dosada urađeno i ono što stoji kao obaveza da se ispuni na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rečeno je prilikom susreta. Evropska komisija je predstavila mapu puta za provođenje reformi, prije svega u oblasti demokratije, vladavine prava i javne uprave.

Još jednom je ponovljena podrška i posvećenost evropskom putu zemlje i nastavku reformskog procesa.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili ambasadoru Wigemarku na angažmanu i posvećenosti evropskoj perspektivi BiH, te ponovili opredijeljenost za nastavak reformskog puta, kako bi se ispunili svi uslovi za sljedeću etapu na evropskom putu zemlje.

S. R.

(NovaSloboda.ba)