Mueller podnio ostavku: Nisam mogao optužiti Trumpa

Posebni istražilac Robert Mueller, koji je istraživao eventualnu povezanost američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusima i njegovu upletenost u američke izbore, podnio je ostavku. U obraćanju javnosti prvi put nakon objave njegovog izvještaja, kazao je da nije mogao predsjednika optužiti za kriminal.

Mueller je, javljaju američki mediji, najavio da zatvara svoj ured, te da podnosi ostavku na svoju poziciju u ministarstvu pravosuđa.

“Moj izvještaj govori sam za sebe”, kazao je Mueller u obraćanju, poručivši da i u svjedočenju pred Kongresom ne bi rekao ništa što već ne piše u izvještaju i nije objavljeno javno.

“Moj izvještaj je moje svjedočenje”, poručio je Mueller.

Posebni istražilac zaključio je nakon istrage da se Rusija uplela u predsjedničke izbore i da je njen cilj bio pomoći predsjedniku Donaldu Trumpu, ali i da članovi Trumpova predizbornog  štaba nisu bili u dosluhu s Rusijom.

Mueller je otklonio zaključak o ometanju istrage, ali je izričito naglasio da predsjednika Trumpa ne oslobađa u potpunosti svake krivice.

Slično je ponovio i u obraćanju javnosti.

“Da sa sigurnošću možemo reći da Trump nije počinio krivično djelo, tako bi to i napisali. Ali, nismo mogli ni donijeti zaključak da je počinio krivično djelo”, kazao je.

Mueller je dao do znanja da je od početka istrage bio ograničen pravilima Ministarstva pravosuđa, koja zabranjuju optužnicu protiv aktuelnog predsjednika.

“Optužnica protiv predsjednika nije bila opcija”, kazao je.

Izjavu zaključio s riječima: “Bilo je više sistemskih pokušaja miješanja u naše izbore. To je optužba koja zaslužuje pažnju svakog Amerikanca”.

Nije odgovarao na pitanja novinara nakon 10.minutne izjave.

Podsjetimo, nakon objave Muellerovog izvještaja, državni tužilac William Barr odlučio je da neće pokrenuti nikakav pravni postupak protiv američkog predsjednika.

Trump, koji je u više navrata osudio Muellerovu istragu kao lov na vještice, smatra da je to pitanje riješeno.

“Ništa se ne mijenja zbog Muellerova izvještaja”, objavio je na Twitteru. “Nije bilo dovoljno dokaza, a kad dokazi u našoj zemlji izostanu, osoba je nevina. Slučaj je zatvoren! Hvala”.

(Fena)