Obilježavanje Bitke na Sutjesci 16. juna

Na Tjentištu je održan sastanak delegacija krovnih državnih saveza antifašističkih organizacija iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tema sastanka bila je operacionalizacija svečanosti, koje će biti organizovane u povodu 76.  godišnjice slavne Bitke na Sutjesci, poznatije kao Peta neprijateljska ofanziva. Kao što je ranije dogovoreno, nosilac programskih sadržaja i operativni izvršilac ove godine je Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Dogovoreno je da se centralna manifestacija održi u Dolini heroja na Tjentištu u nedelju, 16. juna sa početkom u 11,45 sati. Program će početi polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen kosturnici, a nakon odavanja pošte palim borcima Sutjeske, biće izveden svečani program u kome će učestvovati značajni umjetnici iz Hrvatske, kojima će se, kao gosti, priključiti i umjetnici iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Nakon svečanog programa, biće organizovan tradicionalni partizanski ručak, a druženje uz pjesmu, igru i brojne razgovore i dogovore nastaviće se do kasnih večernjih sati.

Pored brojnih antifašista iz svih država nastalih raspadom Jugoslavije, očekuju se i delegacije raznih nivoa vlasti iz više jugoslovenskih država. Organizator vjeruje da će ovo biti jedno od masovnijih okupljanja antifašista na Sutjesci posljednjih godina.

S. R.

(NovaSloboda.ba)