Osmanović: SNSD ne može držati sve u BiH kao taoce svojih opstruktivnih namjera

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović je, reagujući na izjavu delegatkinje u Domu naroda PS BiH Dušanke Majkić (SNSD) da entitet RS neće pristati da provodi preporuke iz Mišljenja Evropske komisije BiH, kazao da ova izjava koju je ona uputila u ime SNSD-a ukazuje na kontinuiranu politiku opstrukcija i blokada koju provodi ta politička opcija.

“Najprije su krenuli s otvorenim najavama da će kršiti Zakon o odbrani i usvojene državne strategije. Nakon toga su krenuli u blokadu rada institucija, kroz odbijanje formiranja komisija i sazivanja sjednica u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa i u Predsjedništvu BiH, a sada iz SNSD-a dolaze i najave odbijanja preporučenih reformi iz Mišljenja Evropske komisije”, kazao je Osmanović za Fenu, dodajući da je to kap koja prelijeva čašu.

Po njegovim riječima, ovo otvoreno odbijanje EU puta BiH i reformi iz SNSD-a „nedvosmisleno ukazuje na namjeru te stranke da ovu zemlju i njene građane nastavi držati kao taoce svojih retrogradnih politika“.

Osmanović ističe da je blokiranje reformskog i evropskog puta nedopustivo i ne smije biti tolerisano, te svi domaći i inostrani akteri trebaju izvršiti pritisak na takve najave.

“Bosna i Hercegovina mora nastaviti s putem evroatlantskih integracija i reformi, moraju se poštivati zakoni, provoditi reforme i ići naprijed i zato pozivamo SNSD da hitno prestane s opstrukcijama rada institucija, reformskog i integracijskog puta, jer to je štetno za sve u BiH, ali i opasno, jer vodi ka daljoj destabilzaciji”, naveo je Osmanović.

(Fena)