U Gimnaziji Mostar realizovan projekat “Citius, altius, fortius!”

U okviru projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini”, pod geslom “Citius, altius, fortius!”, učenici I i II razreda Gimnazije Mostar, u pratnji profesora Širaza Novakovića i Mirka Grozdanića, posjetili su stijene kod Stjepan Grada u Blagaju. Zajedno sa stručnim osobama iz Kluba ekstremnih sportova “Scorpio” iz Zenice, profesori su učenicima demonstrirali osnovne tehnike sportskog penjanja.

Sportsko penjanje je odličan motiv za promjene u prehrani. Radi se o jednom od sportova u kojima optimalna tjelesna težina igra bitnu ulogu u cijeloj priči. U toku penjanja, kardiovaskularni sistem se izlaže naporu koji može biti visokog i kratkotrajnog, ali i niskog i dugotrajnog intenziteta. Pozitivno djeluje na proporcionalan razvoj snage svih dijelova tijela i intermuskularnu koordinaciju, ali i maksimalnu pokretljivost u svim zglobnim tijelima. Motorički, posebno koordinacijski, jedan je od najsloženijih sportova uopće.

Projekat se realizuje uz podršku Vlade Švicarske, Švicarske agencije za razvoj i saradnju SDC, Svjetske banke i Federalnog ministarstva zdravstva.

M. G.

(NovaSloboda.ba)