Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu zemlje pada kiša. Bez padavina na jugu.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena, Ivan Sedlo 9, Sokolac 10, Bugojno i Sarajevo 11, Livno i Tuzla 12, Prijedor, Sanski Most i Trebinje 13, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Doboj, Gradačac, Grude, Srebrenica i Zvornik 14, Mostar 16, Neum 17 stepeni.


Danas oblačno vrijeme s kišom. Obilnije padavine u Bosni. Prognozira se između 20 i 50 litara kiše po metru kvadratnom.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 12 i 18, na jugu zemlje do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tmurno vrijeme praćeno padavinama, uz neuobičajene temperature, uslovljava nepovoljnu biometeorološku prognozu.

Reumatičari bi mogli imati jače bolove, a usljed većeg sadržaja vlage u vazduhu, izraženiji osjet hladnoće u jutarnjim satima mogao bi uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima.

Na jugu zemlje, malo toplije i neznatno ugodnije.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

Jutros se na putevima u BiH saobraća po pretežno mokrom kolovozu, izuzev dionica u južnim krajevima gdje je kolovoz suh. Na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja. Dodatnu opasnost u vožnji predstavljaju oštećenja na kolovozu koja su ispunjena vodom, zbog čega su slabije uočljiva. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putu.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj-Vlasenica, Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Mostar-Čitluk, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Jajcu i Mostaru.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)