Otvorena izložba “Povratak anđela” mostarskog kolekcionara Srećka Lole Mustagrudića

U Galeriji Aluminij sinoć je, u okviru manifestacije Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar, otvorena izložba slika iz zbirke poznatog evropskoga kolekcionara mostarskog porijekla Srećka Lole Mustagrudića pod nazivom “Povratak anđela”.

Mustagrudić kaže kako se ovom izložbom polako vraća svojoj kući na Bulevaru, a da je tj trenutak želio obilježti baš ovakvom izložbom.da je to želio obilježiti i svojim djelima.

Ovom prilikom, je, kako kaže, izložio oko 300 svojih djela, napravivši selekciju iz zbirke, koja broji oko 5.000 djela, što je, po njegovim riječima, trajalo dosta dugo, oko godinu dana.

Iz izloženih djela daju se vidjeti mnoge različitosti, velike svjetske religije, istorij i istinski susreti civilizacija. 

“Mustagrudić je prvi veliki mostarski kolekcionar, a svoju je strast razvio do neslućenih visina. Njegova ga zbirka svrstava u red poznatih kolekcionara s čvrstim ugledom u cijelomu svijetu. Ali, dok kolekcionari ljubomorno čuvaju i skrivaju svoje umjetnine, Srećko je drukčiji”, kazao je počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, akademik Josip Muselimović.

Dodao je kako je upravo Mustagrudić 2008. godine Mostar darovao prvom numizmatičkom zbirkom, i tada u sklopu Dana Matice hrvatske.

Prema riječima direktora Galerije “Aluminij” Darka Juke, sudar Mostara s ratom odveo je Srećka iz rodnoga grada, a smiraj je pronašao u slovačkim Piešťanyma.

Uz Maticu hrvatsku Mostar i Galeriju Aluminij, u organizaciji izložbe učestvovali su Ambasada Slovačke u BiH i Slovački paraolimpijski odbor, a otvaranju izložbe, prisustvovao je i slovački ambasador u BiH Martin Kačo.

“Zahvalio bih se čovjeku koji je danas ‘posebno kriv’ za ovu prelijepu izložbu u ovom prelijepom gradu ispod plavog hercegovačkog neba, Srećku Loli Mustargrudiću. Ambasadi Slovačke je izuzetna čast da ga podrži u tim naporima da on kao državljanin i naše i vaše države radi u ime naših dobrih odnosa, u ime toga da bismo se svi ujedno našli u zajedničkog evropskoj porodici. Mi u Slovačkoj u to čvrsto vjerujemo”, rekao je slovački ambasador.

Srećko Lola Mustagrudić rođen je 1952. u Mostaru. Kolekcionarstvom numizmatike i umjetničkih djela intenzivno se bavi više od 50 godina, a danas spada u red najvećih evropskih kolekcionara. kolekcionara europske razine. Nositelj je većeg broja povelja, odlikovanja i zahvalnica za doprinos kulturi i promicanju dobrog imena Slovačke Republike u svijetu. Oženjen je i otac dvije kćerke. Posljednjih godina ozbiljno razmišlja i radi na trajnom premještaju većeg broja svoje zbirkru njihov rodni grad iz više odfreduišta država u kojima u kojima privremeno ili trajno žive. Povratak anđela početak je dugog puta povratka “zatočenika umjetnosti” u njegovu rodnu kuću na Bulevaru, u mostarski atelje velikog slikara i karikaturiste Ice Voljevice.

(NovaSloboda.ba)