Adamović: Trenutni problemi su posljedica neadekvatne primjene Zakona o VTSV-u

Bivši sudija Suda Bosne i Hercegovine i Vrhovnog suda Federacije BiH Vlado Adamović izjavio je danas da BiH ima zakonodavstvo koje daje preduslove da sudska vlast bude odvojena od politike, a da je ovo što je trenutno evidentirano kao problem posljedica neadekvatne primjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Govoreći kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Ne/uspjeh reformi sudske vlasti”, Adamović je rekao da su sudije u BiH započele reforme uz pomoć stranaca, iako mnogi misle da je bilo obratno, ali ih nisu proveli u više etapa na zadovoljavajući način.

“Apelujem da sudije i tužioci restartuju svoje ponašanje i krenu od početka, kako bi sudsku vlast u BiH približili evropskim standardima”, istakao je Adamović.

Dodao je da u posljednje vrijeme sudovi donose veliki broj oslobađajućih ili odbijajućih presuda, što je znak da optužnice nisu dobre, pa je opšte mišljenje da su tužilaštva trenutno najslabija karika u ovom sistemu.

“Međutim, stanovitu odgovornost imaju i sudovi, obzirom da postoji sudija za prethodno saslušanje i prethodni postupak, što je kontrola istrage i podignutih optužnica, i tu ima grešaka, jer se vrlo često potvrđuju optužnice koje iz procesnih razloga ne bi trebale biti prihvaćene”, pojasnio je Adamović.

Upitan o eventualnom vraćanju stranih sudija i tužilaca u bh. pravosudne institucije, Adamović je rekao da ne postoji potreba za tim.

(Fena)