Nestabilno s kišom

Jutros je u Bosni bilo oblačno vrijeme sa kišom u sjevernim područjima, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Ivan Sedlo i Sokolac 9, Bugojno i Sarajevo 12, Jajce i Srebrenica 13, Gradačac, Grude, Livno, Trebinje, Tuzla i Zvornik 14, Doboj i Prijedor 15, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko i Sanski Most 16, Mostar i Neum 17 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje nestabilno vrijeme. U Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčanije prije podne. Kiša od jutarnjih sati na području Krajine i dijela sjevera Bosne. U ostalim područjima kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju od sredine dana prema večernjim satima. Tokom noći, sa nedjelje na ponedeljak prestanak padavina.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 16 i 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Relativno nepovoljne biometeorološke prilike, niže temperature u jutarnjim satima, uz povremene slabije padavine i dalje će predstavljati problem osjetljivim osobama.

Nakon svježijeg jutra, drugi dio dana će biti ugodniji, ponajviše zbog djelimične stabilizacije i blagog porasta temperatura, stoga bi se i tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale postepeno umanjiti.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u našoj zemlji ovog jutra se saobraća po mjestimično vlažnom kolovozu, uz slabiji promet vozila. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog guste magle. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj-Vlasenica, Srebrenik-Orašje, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Mostar-Čitluk, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Jajcu i Mostaru.

Na graničnim prelazima ovoga jutra zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)