Otvorene “Noći duhovnosti” u Konjicu

U povodu obilježavanja najodabranije noći “Lejletu-l-kadr”, sinoć je otvorena manifestacija “Noći duhovnosti”, koju Kulturno-umjetničko udruženje “Sejfullah” Konjic organizujea od 2010. godine.

Ove godine program je, zbog nestabilnih vremenskih prilika, priređen u Gradskoj džamiji u Konjicu. Repertoar za više od pet stotina posjetilaca koncipiran je uz učenje tradicionalnih ilahija i kasida, koje se interpretiraju isključivo glasom – bez instrumentalne pratnje. Uživali su uz stare poučne tekstove ‘Ah ihvani merhaba’, ‘Ikre Ya Muhammed’, ‘Moga srca šeher’ i dijelove zikra, te odlomke iz Kur’ana, koje su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic.

Na završnici programa, obratio se glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić i govorio o značaju i vrijednostima noći Lejletu-l-kadr, noći početka objavljivanja Kur’ana, uz osvrt na aktualne problem današnjice, kako na globalnom planu tako i u našem okruženju, akcentirajući znanje i učenje kao imperativ za razvoj stabilne i zdrave ličnosti.

“Dovu na završnici programa proučio je hatib i imam Gradske džamije u Konjicu hafiz Ruhid ef. Nezier. Kulturno-umjetničko udruženje “Sejfullah” Konjic nastaviće ‘Noći duhovnosti’, uz različite kulturno-obrazovne programe, gostovanja i koncerte, a završnica tog projekta donijet će i ove godine novi singl pomenutog hora. Ovaj projekat podržavaju Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoline HNK-a i opština Konjic”, navodi organizator.

(Fena)