Privredna komora Federacije BiH partner Drvno-tehnološke konferencije u Opatiji

Privredna komora Federacije BiH partner je 16. Drvno-tehnološke konferencije, koja će u Opatiji početkom naredne sedmice okupiti predstavnike iz Hrvatske, regije i šire iz proizvodnog, trgovačkog akademskog i institucionalnog okruženja u sektoru šumarstva, prerade drveta i proizvodnje namještaja.

Uzimajući u obzir evropske politike poticanja obnovljivih izvora energije u kojima drvo ima sve važniju ulogu, na ovom skupu će posebna pažnja biti posvećena proizvodnji energije iz drveta, te proizvoda drvnih goriva (peleti).

Peleti se kod nas, kako kažu u Privrednoj komori Federacije BiH, uglavnom izvoze, a nešto malo se koristi za grijanje u domaćinstvima. Smatraju da je potrebno  stimulisati građane za korištenje peleta, uključujući neki vid podrške vlasti za kupovinu  kotlova.

Na Drvno-tehnološkoj konferenciji, od 2. do 4. juna, među ostalima učestvovaće predsjednik PK FBiH Marko Šantić i predstavnici  kompanija iz Drvnog klastera Hercegovina i Klastera namještaj i drvo BiH, te šumarskih preduzeća.

(Fena)